Sunday, August 14, 2011

Menu simple tapi membuka selera.

Hari ni masuk hari ke-14 kita berpuasa di bulan Ramadhan. Alhamdulillah.
Di bulan puasa ini anak-anak saya terapkan dengan budaya berjimat cermat. Ikutkan rasa nak makan ,memang semua nak dimakan, tetapi apabila dah diteguk air, banyak mana sangat lah yang mampu kita isi ke dalam perut kita. Maka, di bulan puasa ini biasanya saya akan sediakan beberapa jenis lauk pauk. Kuih-muih , kami beli saja 1 atau 2 jenis. Lebih jimatkan tenaga, jimatkan masa dan jimatkan duit. Kalau nak buatpun makan masa juga. Kalau takat nak makan 2-3 biji kuih misalnya, lebih jimat beli saja.

Macam hari ni, saya masak beberapa lauk yang memang menjadi kesukaan anak-anak dan suami. Antaranya, acar lemak. ayam masak merah, telor goreng, ikan goreng dan sambal jawa beserta ulam-ulaman. Semalam pun, saya masakkan kari, ayam goreng berempah, acar campur, ikan goreng dan sambal jawa. Kata suami, lauk pauk simple macam ni sudah cukup membuka selera. Licin semuanya!

No comments: